Tulevaisuus haastaa oppimisen 2018

Tulevaisuus haastaa oppimisen 2018

Tulevaisuus haastaa oppimisen esitysmateriaali: Kyberturvallisuus opetuksessa (pdf).

Muita hyödyllisiä dokumentteja sekä linkkejä, joihin olen viitannut esityksessä.

Esityksessä mainittu salasanavuotojen tarkistamissivusto – HaveIBeenPwned HUOM. Tämä on todettu turvalliseksi sivustoksi. Myös muita vastaavia on olemassa, mutta osa näistä on huijaussivustoja, joiden tarkoituksena on kerätä sähköpostiosoitteita roskapostilistalle.

Mitä pitäisi opettaa?

  • Medialukutaito – Muista aina lukea mediaa kriittisesti. Pohjautuuko informaatio tietoon vai väitteeseen?
  • Älylaitteiden suojaaminen – Aina kun hankit jonkun verkkoon kytkettävän laitteen, muista salasanan vaihtaminen!
  • Salasanat ja niiden turvallisuus – Millainen on turvallinen salasana? Salasanan muodostaminen lauseen avulla. Salasanan vahvuuden testaaminen esim. http://www.passwordmeter.com (miten pituus ja erikoismerkit vaikuttavat salasanan vahvuuteen?). Älä käytä samaa salasanaa joka paikassa (jos yksi vuotaa, mihin muualle päästään?)
  • Turvallinen internet selaimen käyttö – Älä tallenna tunnuksia selaimeen. Yksityinen selaus toiminto ei piilota sinua verkossa.
  • Sosiaalisen mediaan liittyvät tietoturvariskit – Huijauksia on jatkuvasti. Mieti onko aina keskustelun oikeellisuutta eli onko informaatio luotettavaa vai trolli. Muista, että kaikki mitä lisäät verkkoon on julkista. Facebookin suljettu ryhmä ei tarjoa suojaa, vaan aina joku voi kertoa viestisi eteenpäin. Lojaaliteettivelvoite!
  • Sosiaalinen huijaus – Nämä tulevat yleistymään entisestään, koska aina ihminen on se heikoin lenkki.
  • Identiteettivarkaus – Kun tämä osuu omalle kohdallesi, ensimmäinen toimenpide on hankkia luottokielto!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *