JKKY – Pedagoginen iltapäivä

JKKY – Pedagoginen iltapäivä

Pedagogisen iltapäivän esitysmateriaali: Opettajan tietoturva (kyberturvallisuus) (pdf)

Sivuston edellisessä artikkelissa olen käynyt läpi myös Poliisin tilastoja tietotekniikkarikoksista 2010-2017. Suosittelen tutustumaan myös tähän tarkemmin. 25.08.2017 Opetusmateriaalia tietoturvan opetukseen sekä tilastoja.

Alapuolella on koostettuna lista hyvistä materiaaleista, joita netistä löytyy. Tämä lista ei ole kaiken kattava, sillä koko ajan tulee jotain uutta verkkoon. Viime keväänä julkaistiin kaksi suomenkielistä opasta tietoturvaan. Opetusmateriaalin näkökulmasta molemmat ovat laadukkaita dokumentteja ja vapaasti käytettävissä opetuksessa. Erityisesti Turvallisuuskomitean dokumentti on melko laaja ja käsittelee asioita identiteettihuijauksista yksityisyyden suojaan saakka.

Esityksessä mainittu salasanavuotojen tarkistamissivusto – HaveIBeenPwned HUOM. Tämä on todettu turvalliseksi sivustoksi. Myös muita vastaavia on olemassa, mutta osa näistä on huijaussivustoja, joiden tarkoituksena on kerätä sähköpostiosoitteita roskapostilistalle.

Ladattavat tiedostot

Suomalaisia uutislähteitä ja artikkeleita

Videot

Mitä pitäisi opettaa?

Salasanat ja niiden turvallisuus – Millainen on turvallinen salasana? Salasanan vahvuuden testaaminen esim. http://www.passwordmeter.com (miten pituus ja erikoismerkit vaikuttavat salasanan vahvuuteen?). Älä käytä samaa salasanaa joka paikassa (jos yksi vuotaa, mihin muualle päästään?)

Turvallinen internet selaimen käyttö – Älä tallenna tunnuksia selaimeen. Yksityinen selaus toiminto ei piilota sinua verkossa.

Sosiaalisen mediaan liittyvät tietoturvariskit – Huijauksia on jatkuvasti. Mieti onko aina keskustelun oikeellisuutta eli onko informaatio luotettavaa vai trolli. Muista, että kaikki mitä lisäät verkkoon on julkista. Facebookin suljettu ryhmä ei tarjoa suojaa, vaan aina joku voi kertoa viestisi eteenpäin. Lojaaliteettivelvoite!

Sosiaalinen huijaus – Nämä tulevat yleistymään entisestään, koska aina ihminen on se heikoin lenkki.

Medialukutaito – Muista aina lukea mediaa kriittisesti. Pohjautuuko informaatio tietoon vai väitteeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *